qLife

Pretraživanje

Newsletter

Knjiga mjeseca

Download Adobe Reader

Partneri









Tema mjeseca: qLife No. 12: AFIRMATIVNO PROPITIVANJE

Članak: Revolucionarni pristup strateškim promjenama, Ronald Fry,Edward H. Powley

Revolucionarni pristup strateškim promjenama

Ronald Fry,Edward H. Powley Ronald Fry, doktor znanosti, izvanredni profesor organizacijskoga ponašanja i ravnatelj Executive MBA programa na Weatherhead School of Management. Su-kreator AP pristupa, predavač i poslovni savjetnik koji surađuje s pojedincima, organizacijama i institucijama širom svijeta. Pomaže im da oslobode potencijale za suradnju te tako angažiraju "sustav u cjelini" u proces strateškog promišljanja, planiranja i promjena.

Edward H. Powley doktorand je na studiju organizacijskoga ponašanja na Case Western Reserve’s Weatherhead School of Management.


Afirmativno propitivanje zamjenjuje "problemski" pristup afirmativnim pristupom organizacijskim promjenama.

Predodžbe o budućnosti obično gradimo na iskustvu. Pozitivna budućnost organizacije obično se oslanja na uspjehe prošlosti. Afirmativno propitivanje, kolaborativni proces uvođenja, pospješivanja i podržavanja organizacijskih promjena, usmjerava se na prilike i mogućnosti koje izviru iz pozitivnih primjera prošlosti. Pretpostavlja da se planiranje [promjene] odvija simultano s djelovanjem te da se organizacije počinju mijenjati istog trena kad se ljudi prvi puta upitaju tko smo mi i što doista želimo postati? Suprotno tome, tradicionalno strateško planiranje budućnost temelji na analizi ostvarenih rezultata odnosno postignutih performansi.

U svijetu organizacija AP pristup svakog je dana sve popularniji, posebice u profitnom sektoru među kompanijama koje nastoje restrukturirati i korjenito promijeniti poslovanje. Razvijen na Weatherhead School of Management pri Case Western Reserve University u Clevelandu, SAD, AP pristup prožima brojne MBA programe i druge obrazovne kurikulume škole.


Afirmativno propitivanje u korporativnom okruženju

Primjenjujući AP pristup prema savjetima škole, Roadway Express na novi način tumači izreku: "Ne diraj u ono što funkcionira!" Oslanjajući se na ovu drevnu mudrost koja upozorava da se staro tek tako ne odbacuje, samo zato da bi se pokušalo stvoriti novo, strateški pristup Roadway Expressa učinio je divovski iskorak obuhvaćanjem pozitivnih iskustava 70 godišnje povijesti koje su potom uključene u planiranje budućnosti.

Poput mnogih drugih organizacija danas, Roadway Express je shvatio koliko je za održanje liderske tržišne pozicije važno kontinuirano inovirati poslovne procese. Stoga je nacionalni prijevoznk sa sjedištem u Ohiu prihvatio višegodišnji plan edukacije i razvoja liderstva primarno oslonjen na AP pristup.

Zaposlenici Roadway Expressa, od izvršnog direktora do vozača kamiona, koriste AP pristup kako bi zadovoljili posve nove potrebe just-in-time proizvodnje (JIT) i e-ekonomije u sektoru transporta. Propituju i zajednički snivaju o svemu onom "što bi moglo biti bolje" kako bi potom dizajnirali strateške inicijative koje će ponoviti i nadmašiti nekadašnje uspjehe, da im "snovi postanu sudbina".

Iako se primjena AP-a u Roadway Expressu još uvijek ne može kvantificirati, menadžment je u tom kontekstu vrlo optimističan. U međuvremenu, mnoge druge organizacije postigle su mjerljive uspjehe korištenjem AP metode za osmišljavanje i implementaciju strateških promjena.

Uprava Nutrimental foodsa, brazilskog proizvođača zdrave hrane, odlučila je zatvoriti tvornicu na tri dana. Na jednom su mjestu okupili 750 zaposlenika kojima su pridruženi predstavnici kupaca, dobavljača i distributera kako bi svi zajedno razmotrili budućnost tvrtke. Godinu dana kasnije, zahvaljujući otvorenoj komunikaciji koja je utjecala na predanost i posvećenost djelatnika, izostanci s posla smanjeni su za 300%, a dobit je porasla 200%.

Provedene ankete jasno pokazuju kako je primjena AP pristupa u GTE-u dovela do znakovitog povećanja morala djelatnika, posvećenosti poslu i predanosti kompaniji te statistički signifikantnog smanjenja negativističkih stavova prema matičnoj organizaciji. Tom White, predsjednik GTE-ovog sektora telefonije o tome kaže: "Afirmativnim propitivanjem postižu se mnogo bolji rezultati nego klasičnim 'problemskim' pristupom. AP pristup kompleksna je znanstvena metodologija unaprjeđenja poslovanja. Iako probleme ne trebamo i ne možemo zanemariti, možemo i trebamo pristupiti im na drugačiji način". GTE je 2005. godine dobio nagradu udruge American Society for Training and Development za najbolji program organizacijskih promjena u toj godini.


Pozitivne promjene vs. problemski pristup

AP pristup udaljava se od tradicionalnih organizacijskih modela koji remete poslovanje tako što nameću promjenu paradigme zaposlenicima i organizaciji u cjelini.

Tipičan tradicionalni pristup ogleda se u koracima:
1. Identifikacija percipirane potrebe za promjenom,
2. Analiza uzroka te potrebe,
3. Izrada akcijskoga plana na osnovu problemskog pristupa.




Tekst u cjelosti objavljen u stručnom časopisu qLife...

© 2006 Novem izdavaštvo d.o.o. info@quantum21.net | Krepelnik Graftwerk | XHTML | CSS | CMS | web dizajn |

Uvodnik

Članci

Misao tjedna